Røntgenundersøgelser af hunde på Værløse Dyreklinik

Digitale røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab i udredningen af mange forskellige lidelser hos hunde og katte. På Værløse Dyreklinik bruger vi derfor ofte røntgenfotografering til at undersøge vores patienter. ​Mange hunde og katte er ikke rolige nok til at ligge stille når de er vågne, og disse vil ofte have brug for at få en mild bedøvelse inden billederne bliver taget. Vi bruger midler som der kan gives en antidot til, således at dit dyr er ved fuld bevidsthed når undersøgelserne er færdige.

Klinikken har 20 års erfaring med røntgenfotografering af hunde, der skal have bedømt hofter og albuer til avlsarbejde. HD, AD og OCD er lidelser som Dansk Kennel Klub (DKK) forsøger at bekæmpe ved hjælp af screening af forældredyr.

HD står for hofteledsdysplasi. Det er en arvelig lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt. Flere forskellige faktorer afgør, hvorvidt en hund er genetisk disponeret for at udvikle lidelsen. Hvis hunden er genetisk disponeret, har den stor risiko for at udvikle HD. Dette ses især hvis den udsættes for negative miljøpåvirkninger som forkert fodring, overdreven motion eller hurtig vækst.

AD står for albueledsdysplasi. AD er ligesom HD en multifaktoriel arvelig lidelse, hvor en hunds arvelige disposition sammen med de negative miljøbelastninger, som den eventuelt udsættes for, er afgørende for, om den udvikler slidgigt og i hvilken grad. Ved slidgigt forstås en sygdom, hvor ledbrusken er mere eller mindre ødelagt, og hvor der rundt omkring leddet kan dannes nyt knoglevæv.

Symptomerne kan ses fra 4 – 5 mdrs. alderen. De tidligste symptomer er stivhed i forbenene især efter hvile. Er begge albuer angrebne, kan symptomerne være svære at opdage. Gangen er da stiv, forpoterne drejet let udad, og albuerne holdes tæt ind til brystkassen. Egentlig halthed opstår først senere i forbindelse med udvikling af slidgigten.

OCD står for osteochondritis dissecans. OCD er ligesom HD og AD en multifaktoriel arvelig lidelse. Hundens arvelige disposition, sammen med eventuelle negative miljøbelastninger, er afgørende for, om den udvikler sygdommen.  Ved OCD ses en unormal udvikling af ledbrusken, der kan løsne sig fra det underliggende knoglevæv og danne såkaldte ledmus. Det kan medføre halthed og udvikling af arthrose (slidgigt) i de led, der er påvirkede.

Som ejer er det vigtigt at rekvirere papirer fra Dansk Kennelklub, inden billederne tages. Disse patienter skal altid bedøves for at få korrekte billeder. Du kan se mere information på Dansk Kennelklubs hjemmeside (www.dkk.dk).

Kontakt os for mere info på tlf. 44482712 eller brug vores online tidsbestilling

Online booking