Reproduktion

Fokus på reproduktion

Det er altid en stor beslutningen at få hvalpe på sin tæve. Overvejelserne om den har kvaliteterne til at skulle have hvalpe, om den er sund og fri for diverse genetiske sygdomme, hvilken hanhund der skal bruges, hvornår passer det for tæven og for ejeren – det er spørgsmål man skal overveje inden man kaster sig ud i projektet.

Når beslutningen er taget, står vi på Værløse Dyreklinik klar til at hjælpe med alt det praktiske.

Første skridt på vejen er at sikre, at forældredyrene er sunde og raske. For de forskellige racer er der varierende anbefalinger og måske krav om test som fx røntgen status på hofteledsdysplasi, undersøgelse for øjensygdomme og diverse genetiske tests (DNA-tests). Detaljerne kan man få hos racens specialklub, hos Dansk Kennel klub eller hos erfarne opdrættere af racen. På Værløse Dyreklinik kan vi hjælpe med disse undersøgelser, og det er vigtigt at være i god tid så man har resultaterne inden man pludselig står med tæven i løbetid.

Hunhunden (tæven)

Den første løbetid opstår typisk i 6 til 15 måneders alderen, afhængig af hundens størrelse (senere ved større racer). Derefter kommer en tæve i løbetid med varierende intervaller fra 4 til 12 måneder.

Den reproduktive cyklus hos hunhunde har 4 faser:

  • Proøstrus – start af løbetid. Varer 7 til 14 dage. De ydre kønslæber svulmer op og tæven bløder. Tæven er interessant for hanhunde, men tillader ikke parring.
  • Østrus – parringsperioden. Varer 5 til 10 dage. Det blodige udflåd bliver mere saftevandsfarvet/strågult og tæven er nu intresseret i, stiller sig og accepterer hanhunden. Ægløsning finder sted i løbet af dette tidsrum.
  • Diøstrus. Perioden varer 10 til 140 dage efter østrus, når hunden enten er drægtig, falsk drægtig eller i en hvilefase.
  • Anøstrus. Hvileperioden mellem diøstrus og den næste løbetid.

En tæve bør aldrig parres før tidligst anden løbetid. Tidspunkt for første løbetid og intervallet mellem løbetider varierer meget mellem tæver, så en anden tommelfingerregel er, at langt de fleste racer bør være 2 år ved første kuld, så tæven er ordentligt voksen, men omvendt heller ikke ældre end 5 år før første kuld, for at undgå komplikationer.

Ved ønsket om drægtighed og hvalpe på tæven, er det vigtigt at få parret på det helt rigtige tidspunkt. Nogle, specielt erfarne hanhunde og tæver, klarer det hele selv, men så let går det ikke alltid, og man kan også skulle køre langt med sin tæve til den helt rigtige hanhund. Derfor er det ofte vigtigt at vide det optimale parringstidspunkt så chancerne for drægtighed og god kuldstørrelse er de bedste.

På Værløse Dyreklinik tilbyder vi en hel række undersøgelser og tiltag, der kan hjælpe til med at få det bedste resultat.

Bestemmelse af parringstidspunkt:

I forbindelse med æg-løsningen hos tæven stiger det hormon som hedder progesteron – det kan vi måle i en blodprøve og på den baggrund bestemme bedste tidspunkt for parring. Der vil ofte skulle tages 2-3 blodprøver med nogle dages mellemrum, typisk tager vi første blodprøve på dag 8 eller 9 i løbetiden, men ring når du konstaterer din tæve bløder, så aftaler vi et individuelt forløb.

Parring:

Når parringstidspunktet er fastsat parrer hundene sig forhåbentlig selv uden problemer – vi anbefaler 2 parringer med en dags mellemrum.

Hvis det ikke går så let kan vi på Værløse Dyreklinik hjælpe. Nogen gange kan vi guide hundene til naturlig parring, men ellers kan vi hjælpe med inseminering, både vaginalt (i skeden) eller intrauterint (i selve livmoderen).

Vi kan også tilbyde inseminering med kølesæd fra ind- og ud-land. I disse tider hvor det ikke er så let at rejse til udlandet, er et alternativ at få tilsendt køle-sæd fra den hanhund man ønsker at anvende, og vi kan så inseminere på det helt rigtige tidspunkt.

Herpes vaccination

Herpes virus er en infektion der hos drægtige tæver kan medføre abort og stor hvalpedødelighed, derfor anbefaler vi vaccination af tæven 2 gange i forbindelse med hver drægtighed (varighed af vaccine er relativt kort, kun ca 2 måneder). Første vaccine fra en uge før til en uge efter parring og anden vaccine 8-10 dage før forventet fødsel.

Problemtæver:

Selvom man har fået lavet alle undersøgelse kan man opleve, at tæven går tom (ikke får hvalpe), sådan er naturen, men hvis en tæve gentagne gange går tom og man ved hanhunden kan lave hvalpe, så kan det skyldes en infektion hos tæven som vi på Værløse Dyreklinik kan hjælpe med at diagnosticere og behandle.

Drægtighedsdiagnosticering:

Fra ca 4 uger (28 dage) efter parringen kan vi på Værløse Dyreklinik konstatere om parringen har været succesfuld. Med vores top-moderne scanningsudstyr kan vi diagnosticere om tæven er drægtig. Vi kan også få en ide om der er en eller mange hvalpe, men eksakt antal er meget svært at konstatere ved scanning.

Hvor mange hvalpe?

Det kan være hensigtsmæssigt at vide hvor mange hvalpe der kommer, det giver ro under fødsel, så man ved om der skal komme 1 eller 10 hvalpe. Specielt i de tilfælde hvor der er 1 eller 2 hvalpe kan det giver udfordringer, hvor tæven ikke får effektive veer og derfor må have kejsersnit.

På Værløse Dyreklinik kan vi med et enkelt røntgenbillede 8-10 dage før forventet fødsel (fx i forbindelse med Herpes vaccination) fastslå antallet af hvalpe, ved meget store kuld kan det dog være en udfording at se det eksakte antal.

Falsk drægtighed:

Efter parring, men nogle gange også uden at tæven er parret, kan hun blive falsk drægtig. Nogle tæver svulmer lidt op og viser alle tegn på drægtighed, men oftest ser man stort yver, måske med kraftig mælkeproduktion. Her på Værløse Dyreklinik kan vi hjælpe med at diagnosticere og behandle falsk drægtighed.

Fødsel:

Omkring ni uger (63 dage) efter parring forventes hvalpene. I langt de fleste tilfælde går det helt uproblematisk, men på Værløse Dyreklinik står vi klar til at hjælpe over telefonen og på klinikken. I langt de fleste tilfælde vil vi også kunne hjælpe vores reproduktions-klienter med kejsersnit døgnet rundt hvis det skulle blive nødvendigt.

Check af hvalpe:

Specielt hvis man er ny opdrætter, eller ved det første kuld hvalpe, kan det være betryggende at få checket tæven og hvalpene efter fødslen. På Værløse Dyreklinik kan vi undersøge og understøtte, at der ikke er flere hvalpe i tæven, at tævens livmoder trækker sig ordentligt sammen og at mælkeproduktionen er godt i gang. Hvalpene bliver undersøgt for medfødte misdannelser som ganespalte og haleknæk.

Inden hvalpene skal rejse hjemmefra, når de er 7-8 uger (må tidligst flytte når de er 8 uger) kan vi på Værløse Dyreklinik hjælpe med registrering, chipmærkning, vaccination, sundhedscheck med udfærdigelse af sundhedsbøger og evt hundepas, hvis hvalpen skal flytte til udlandet.

It takes two to tango

Hanhunden, parring og sædkvalitet

Hanhunden har ingen seksual-cyklus som tæven, men bliver kønsmoden i 6-12 måneders alderen og kan derefter normalt producere hvalpe.

De fleste hanhunde vil have interesse for og kunne parre naturligt, men nogen gange driller det. Hvis tæven er klar (har fået målt ægløsningshormonet progesteron og man ved det er tid), men hanhunden ikke udviser interesse kan det skyldes flere ting – måske tror hanhunden ikke den må for sin ejer eller den bliver nervøs for tæven, andre gange kan det skyldes fysiske defekter af penis og forhud eller måske er han ikke fertil.

På Værløse Dyreklinik kan vi undersøge hanhunden og derudover lave en grundig vurdering af sædkvaliteten, som involverer bestemmelse af antal af sædceller, deres motilitet og eventuelle DNA-defekter. I nogle tilfælde kan vi hjælpe en ung eller uerfaren hanhund til at forstå hvad projektet drejer sig om.

Kølesæd og forsendelse

Som tidligere nævnt kan vi på Værløse Dyreklinik modtage og inseminere med fersk sæd på køl. Vi kan også hjælpe med at tappe og sende sæd fra din hanhund til ind- og udland. Dette inkluderer evalueringen af sædkvaliteten så vi sikrer at hjælpe til et optimalt resultat for tæveejeren, der skal modtage sæden.

Vil du vide mere?

 Kontakt os for mere info på tlf. 44482712 eller brug vores online tidsbestilling

Fik adgang til legehjælp med meget kort varsel og en pragmatisk tilgang til behandlingen. Fuldt ud tilfreds med forløbet.
Claus Rarup Lund
Claus Rarup Lund
28. December, 2022.
Imødekommende hjælpsomhed og forståelse for den situation man er i.
Rebekka Skau Vincentzen
Rebekka Skau Vincentzen
22. December, 2022.
Dejlig positiv oplevelse. Blev anbefalet jer til røntgen billeder af min Golden Retriever før brug i avl. Professionel tilgang, søde mennesker og gode billeder som DKK kunne lave de rigtige bedømmelser udfra. Så topscorer herfra 🙂
Trine Drejer
Trine Drejer
3. December, 2022.
Super god service og kompetent behandling
Carsten Krabbe
Carsten Krabbe
4. November, 2022.
My best recommendations. Good prices and good service.
Anja Ravn
Anja Ravn
4. November, 2022.
Vi har brugt Ib Engelhardt siden engang i 70'ne, især til HD foto, da jeg avlede Schæferhunde, siden har vi brugt ham til vores Cocker Spaniel, og altid været tilfreds med den gode behandling vi har fået, og den gode behandling er forsat efter Ib Engelhardt ikke er der mere. MVH. Mona og Helena Søgaard Nielsen Kennel Hemo Hillerød
Stutteri Kronplet Hillerød
Stutteri Kronplet Hillerød
11. Oktober, 2022.
Vi føler os enormt godt modtaget af personalet på Værløse Dyreklinik, og vigtigst af alt, at der bliver taget sig både venligt og professionelt af vores 3 hunde. Dette gælder både akutte og mere løbende aftaler.
Ellen Landmark
Ellen Landmark
6. Oktober, 2022.
Altid en fornøjelse at besøge Værløse Dyreklinik. Hvad enten det er køb af foder og medicin eller dyrellgebesøg. Klart anbefalelsesværdig.
Claus Bonde
Claus Bonde
6. Oktober, 2022.
Jeg har oplever Værløse dyreklinik som et professionelt sted at komme ind med sin hund. De er venlige og hjælpsomme. Jeg har fået lavet hd scanning af min hunds hofter og fået vaccineret min hund her. Udover det har jeg fået meget brugbar rådgivning i telefonen.
Keyla Berti Lange
Keyla Berti Lange
22. September, 2022.
Dygtige dyrlæger og generelt personale, altid god service og et rart og trygt sted for både dyr og ejere.
Kathrine Olivius Ottosen
Kathrine Olivius Ottosen
22. September, 2022.