44 48 27 12

Kirke Værløsevej 26, 3500 Værløse

Reproduktion

Fokus på reproduktion

Den reproduktive cyklus

Den reproduktive cyklus hos hunhunde har 4 faser. Tæver, som ikke er blevet steriliseret, har typisk 2 østrus- eller løbetider pr. år (ca. 6 måneders mellemrum), der hver varer cirka 2 til 3 uger. Hos nogle hunde er intervallerne mellem østrus meget længere. Den første løbetid opstår i 6 til 15 måneders alderen, afhængig af hundens størrelse (senere i større racer). Tæver kan blive gravide under deres første løbetid eller en hvilken som helst senere løbetid.

Løbetid hos hunhunde

  • Proøstrus - start af løbetid. Varer 7 til 10 dage. Vulva svulmer op og blod flyder. Hunnen tiltrækker hanhunde, men tillader ikke parring.
  • Østrus - parringsperioden. Varer 5 til 10 dage. Blodstrømmen mindskes og stopper derefter. Hunnen tiltrækker og accepterer hanhunde. Ægløsning finder sted i løbet af dette tidsrum, normalt 2 til 3 dage efter parring.
  • Diøstrus. Perioden varer 10 til 140 dage efter østrus, når hunden enten er drægtig eller i en hvilefase.
  • Anøstrus. Hvileperioden mellem diøstrus og den næste løbetid.

På Værløse Dyreklinik tilbyder vi en række fertilitets og reproduktionsundersøgelser, som er med til at sikre, at dit dyrs drægtighed bliver så kontrolleret, planlagt og frugtbart som muligt.

Gennem skedesvaber, progesteronmåling for ægløsning samt en gynækologisk undersøgelse fastsættes det optimale parringstidspunkt for din tæve. Vi undersøger også hanhundens sædkvalitet i forhold til antal, bevægelse og evt. misdannelser (DNA undersøgelse), og der kan ydes hjælp til parring eller inseminering.

Inseminering anvendes hvis en naturlig parring ikke er mulig eller ønskelig. Tapning af hanhunden bør foregå i rolige omgivelser og gerne med en løbsk tæve i nærheden. Tæven insemineres umiddelbart efter sædudtagelsen.

Ved frisk sæd insemineres tæven bagerst i skeden. Er det muligt anbefales det at inseminere igen efter en dags pause. Ved brug af frost-sæd ses der nedsat overlevelsestid hos sædcellerne. Derfor insemineres tæven direkte i livmoderen, og der anbefales her at gentage insemineringen de næste 2-3 dage.

Efter parring eller inseminering kan etableringen af drægtigheden påvises ved ultralydsscanning og eller røntgenundersøgelse, hvor fostrenes hjerteslag kan ses og hvor antallet af fostre vises med sikkerhed.

I samråd med dyrlægen kan der tilbydes vaccination mod herpes i forbindelse med parring og drægtighed.

Vi tilbyder desuden sundhedsundersøgelse, vaccination, ID-mærkning og registrering af hvalpe- og killingekuld med tilhørende sundhedsbog. Kontakt os for prisforespørgsel, når I ved hvor mange hvalpe eller killinger der er kommet.

Hanhunde har ikke en seksuel "cyklus." Snarere reagerer de på hunhunde i løbetid på ethvert tidspunkt af året. Hannerne er mest frugtbare, når de er fuldt kønsmodne.